Haarlemmermeer, 18 december – Jaarlijks stelt de gemeente Haarlemmermeer een uitvoeringsprogramma voor veiligheid vast. Hierin staan welke veiligheidsonderwerpen extra aandacht krijgen en wat de resultaten over het afgelopen jaar zijn.
Burgemeester Theo Weterings: “Haarlemmermeer is een gemeente waar 78% van de inwoners zich relatief veilig voelt in de eigen omgeving”. De inwoners zijn hier ook relatief veilig zo bleek onder andere uit de AD misdaadmonitor van dit jaar. Haarlemmermeer staat op plaats 134 wat betreft onveiligheid, terwijl we wat betreft aantal inwoners de 17de gemeente van Nederland zijn. “Ik ben tevreden met de resultaten die we in 2013 op een aantal veiligheidsthema’s hebben bereikt. Op andere thema’s zie ik helaas toch nog een verslechtering. Uiteraard werken we daar, samen met onze partners, heel hard aan”.
Focus op Veilig Ondernemen en woninginbraken
“Binnen de aanpak van overlast en verloedering is te zien dat vernielingen behoorlijk zijn afgenomen ten opzichte van 2012. Onze aanpak van jeugdoverlast in 2013 levert op dat minder mensen overlast hebben. Op het gebied van het aantal woninginbraken was er vorig jaar nog een kleine daling en nu zien we weer een stijging. Op het gebied van veilig ondernemen zien we in dit jaar helaas een toename van het aantal overvallen, inbraken bedrijven, winkeldiefstal en zakkenrollerij. Om deze ontwikkelingen een halt toe te keren gaan we in 2014 de focus plaatsen op Veilig Ondernemen en de aanpak van woninginbraken. Daarbij zullen we ook een beroep doen op de samenwerking met bedrijven en onze inwoners. Veiligheid maken we samen”, aldus de burgemeester.
Andere speerpunten
Veiligheidsonderwerpen die ‘als speerpunt’ in 2014 ook extra aandacht krijgen zijn: huiselijk geweld, toezicht op straat, aanpak overlast en verloedering, aanpak jeugdoverlast, brandveiligheid en crisisbeheersing.
Veilig ondernemen
De afgelopen jaren is er veel geïnvesteerd in veilig ondernemen. Ondanks deze investeringen en communicatie over preventie is het aantal geregistreerde overvallen in 2013 hoger dan voorgaande jaren. Begin 2013 was er sprake van twee groepen die verschillende overvallen hebben gepleegd. Beide groepen zijn aangehouden. In 2013 is een verdere stijging te zien van het aantal winkeldiefstallen en zakkenrollerij. De gemeente en de politie gaan in het nieuwe jaar inzetten op de aanpak van overvallen en zakkenrollerij.
Inbraakpreventie
Het aantal aangiften is de eerste tien maanden van 2013 met 11% gestegen ten opzichte van de eerste 10 maanden in 2012. Voor de zomervakantie 2013 was er nog sprake van een lichte daling. In de periode juli en augustus was er een forse toename in het aantal. Deze ontwikkeling zien we in de hele regionale eenheid Noord-Holland en in Amsterdam. In 2014 wordt nog meer aandacht besteed aan het bewustzijn van bewoners om maatregelen te nemen, aan burgerparticipatie en aan opsporing.
Huiselijk geweld
Sinds 2010 is het aantal opgelegde huisverboden gestegen. In de eerste tien maanden van 2013 is bijna sprake van een verdubbeling met de eerste 10 maanden van vorig jaar. In 2014 wordt het huisverbod meer preventief ingezet bij dreiging van huiselijk geweld nadat de politie een risicotaxatie heeft opgesteld.
Toezicht op straat
Op het gebied van toezicht op straat is het aantal gemeentelijke buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s) de afgelopen jaren uitgebreid. Hiermee is er meer blauw op straat, maar tegelijkertijd zijn er ook meer taken bijgekomen voor gemeentelijke toezichthouders zoals toezicht op de drank- en horecawet. In 2014 wordt er extra aandacht besteed aan het verbod op de verkoop en het schenken van alcohol aan jongeren onder de 18 jaar en aan jongeren onder de 18 jaar die alcoholhoudende dranken bij zich hebben.
Aanpak overlast en verloedering
Het totaal aantal vernielingen aan openbaar vervoer/ abri’s en openbare gebouwen laat sinds 2010 een dalende lijn zien. Het aantal vernielingen aan auto’s laat een stijging zien ten opzichte van 2012 maar is wel minder dan in 2010 en 2011. In het nieuwe jaar wordt blijvend aandacht besteed aan het toezicht op verloedering in de openbare ruimte, dus het dumpen van zwerfvuil, illegale stort en hondenoverlast.
Aanpak jeugdoverlast
Het aantal incidenten overlast jeugd is in 2013 iets afgenomen ten opzichte van 2012 en laat over het geheel een dalende trend zien. Dat is verheugend nieuws afgezet tegen het stijgend aantal jongeren in Haarlemmermeer. In 2014 zetten gemeente en politie de aanpak jeugdoverlast door en er wordt ook verder ingezet op het vergroten van de ouderbetrokkenheid. Betrokken ouders zijn beter in staat hun kinderen af te schermen van de negatieve invloed uit de omgeving en kunnen een belangrijke rol hebben bij het verder voorkomen van strafbaar gedrag van hun kind.
Brandveiligheid en crisisbeheersing
Verschillende brandveiligheidsprojecten zijn uitgevoerd. De resultaten van het project brandveiligheid scholen tot november 2013 laten zien dat 89 % van de 100 gecontroleerde scholen voldoet. De geconstateerde overtredingen bij 11% van de gecontroleerde scholen liggen met name op het gebied van administratieve- en gebruiksvoorschriften. Met het project brandveilig leven heeft de brandweer een brandadvies per risicowoningen gegeven en zijn rookmelders in woningen geplaatst waar het nodig was. Tijdens dit project zijn 1061 rookmelders geplaatst door de brandweer in 801 risicowoningen. Volgend jaar wordt het project brand Brandveilig Leven gecontinueerd. Het voornemen is om woningen te bezoeken waar mensen met een (lichamelijke) beperking wonen. Bij deze mensen is een langere vluchttijd bij brand extra van belang.
Gemeentelijke veiligheidspartners
Het uitvoeringsprogramma is opgesteld in samenwerking met de politie, het Openbaar Ministerie, de Koninklijke Marechaussee, Brandweer en de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. Op deze wijze hebben alle partners die betrokken zijn bij de veiligheid in onze gemeente hetzelfde vertrekpunt.