Een bestuurder van een huurauto, die op weg was naar Schiphol, reed 144 km per uur. Beide bestuurders werden aan de kant gezet en moesten hun rijbewijs inleveren.
Zaterdagavond had een 42-jarige bestuurder uit Vijfhuizen ook al zijn rijbewijs moeten inleveren omdat hij 56 km per uur te hard reed. Nog eens negen hardrijders die in de richting van Heemstede reden en allemaal 111 km per uur of meer op de teller hadden staan, werden zaterdagavond aan de kant gezet en bekeurd.
Op de N205 werd zondagmiddag ook een hardrijder (133 km per uur) aan de kant gezet. En op de N205 werd een motorrijder met een snelheid van 140 km per uur waar 100 km per uur is toegestaan, betrapt. De man kreeg, net als de motorrijder die met 80 km per uur over over de Taurusavenue (50 km) reed, een proces-verbaal.
Controles voor een veiliger verkeer
Bij een verdubbeling van de snelheid, verviervoudigt de remweg. Snelheid kan dan ook het verschil uitmaken tussen leven en dood. Bij ongeveer 1 op de 3 dodelijke verkeersongelukken speelt te hoge snelheid zelfs een doorslaggevende rol; als iedereen zich aan de snelheidslimiet zou houden, zouden er in Nederland 25 tot 30% minder letselslachtoffers zijn.
Sancties
Relatief kleine overtredingen worden afgedaan met een boete. Overschrijdingen van meer dan 30 km per uur (en op de snelweg met 40 km per uur) worden geregistreerd. Afhankelijk van de voorgeschiedenis levert zo’n overtreding een forse boete of een dagvaarding op. Bij overschrijding van de maximumsnelheid van 50 kilometer of meer wordt bij staandehouding het rijbewijs ingevorderd. Bij zeer grove overtredingen kan de zogenaamde artikel 130-procedure gestart worden, waarbij de bestuurder een onderzoek moet ondergaan naar de lichamelijke of geestelijke geschiktheid om een motorrijtuig te besturen. Afhankelijk van de uitkomst kan het CBR het rijbewijs permanent ongeldig verklaren.