Arrondissementsparket Noord-Holland, 20 november 2015 – Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 1 jaar gevangenisstraf + TBS met dwangverpleging geëist tegen een 27-jarige man die ervan wordt verdacht op 6 maart jl. een hoofdconductrice van de NS te hebben mishandeld.
Die nacht werd het slachtoffer door een collega zwaargewond aangetroffen op het perron van het NS-station Hoofddorp. Haar bovenkaak, jukboog, oogkas en neus bleken verbrijzeld. Volgens het OM is de verdachte verantwoordelijk voor dit letsel.
Het slachtoffer heeft verklaard dat zij na aankomst van de trein in Hoofddorp, iets na middernacht, controleerde of er nog mensen in de trein zaten. Alle passagiers hadden de trein verlaten, behalve verdachte. Zij vertelde hem dat hij de trein moest verlaten. Toen zij even later terugkwam bleek dat verdachte niet van plan was om uit te stappen. Vervolgens pakte het slachtoffer enkele spullen van verdachte en legde die op een bankje op het perron. Toen zij weer richting de trein liep stond verdachte in de deuropening en schold hij naar het slachtoffer. Vanaf dat moment kan het slachtoffer zich niets meer herinneren, vlak daarna wordt zij door een collega zwaargewond aangetroffen.
Verdachte was op dat moment de enige die (in nabijheid van het slachtoffer) op het perron stond. Ook op het moment waarop het slachtoffer met verdachte in gesprek was over het verlaten van de trein, waren er volgens haar geen andere passagiers meer in de trein of op het perron aanwezig.
Het signalement van verdachte komt overeen met de beschrijving van het slachtoffer van de laatste passagier in de trein die weigerde de trein te verlaten en naar wie zij, na dit gemeld te hebben bij de machinist, terug was gelopen om hem te manen alsnog de trein te verlaten.
Forensisch onderzoek heeft aangetoond dat de bloedsporen die zijn aangetroffen op de rechterschoen van verdachte, bloed van het slachtoffer betreft.
Het OM is van mening dat verdachte schuldig is aan het opzettelijk toebrengen van zwaar lichamelijk letsel aan het slachtoffer, hoofdconductrice bij de NS, gedurende de rechtmatige uitoefening van haar werk. “Een zeer ernstig strafbaar feit”. De officier van justitie benadrukt dat het “onacceptabel” is “dat jegens personen met een publieke taak, zoals politieambtenaren, ambulancepersoneel en medewerkers van de NS, tijdens de uitoefening daarvan geweld wordt gepleegd.”
Het feit heeft niet alleen ernstige gevolgen voor het slachtoffer gehad (zij zal nog vele medische behandelingen moeten ondergaan), maar ook bij NS-personeel was er sprake van grote verontwaardiging en van gevoelens van onrust en onveiligheid. Nog dezelfde dag heeft een groep medewerkers van de NS een protestactie gehouden in Hoofddorp. Ook de dagen daarna vonden acties plaats.
Deskundigen van het Pieter Baan Centrum achten de verdachte “tenminste verminderd toerekeningsvatbaar” en adviseren een TBS-maatregel met dwangverpleging. Dat advies wordt door het OM overgenomen. TBS geldt als een zeer zware maatregel, niet in de minste plaats omdat deze zeer lang kan duren, de maatregel kan telkens verlengd worden. Toch is volgens het OM aan de voorwaarden voor het opleggen van TBS met dwangverpleging in deze zaak voldaan.
Daarnaast eist de officier van justitie een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 1 jaar. Bij het bepalen van de duur is rekening gehouden met de verminderde toerekeningsvatbaarheid van verdachte, met de eis van het opleggen van een TBS-maatregel met dwangverpleging en met de noodzaak dat bij deze verdachte spoedig moet worden aangevangen met een behandeling vanuit een TBS-setting.
Over 2 weken zal de rechtbank uitspraak doen.