Haarlemmermeer, 9 april 2020 – Dit jaar is alles anders. Ook hier heeft het coronavirus slachtoffers gemaakt en zijn er mensen overleden of ernstig ziek. Ik wil iedereen die een dierbare heeft verloren of een zieke moet verzorgen mijn diepste medeleven betuigen. Juist in deze dagen van hoop zijn dit voor u ongekend zware dagen.
Dit jaar vieren we de paasdagen noodgedwongen anders. We blijven thuis, in kleine kring. Er zijn geen kerkdiensten waar we fysiek naar toe kunnen, geen uitvoeringen van de Matthäus Passion waar we bij aanwezig kunnen zijn. We kunnen gelukkig nog wel eieren versieren en verstoppen in huis of in de tuin. En kerkdiensten en concerten zijn online of via de televisie te volgen. Maar we kunnen niet bij elkaar op bezoek om samen Pasen te vieren. Een wandeling buiten kan, maar alleen met het eigen gezin. Een fietstochtje maken kan, maar niet met een groep. Ook tijdens de paasdagen geldt de maatregel dat we anderhalve meter afstand houden en dat we met niet meer dan drie mensen bij elkaar op bezoek gaan.
De paasdagen staan voor hoop. En de cijfers van het RIVM lijken hoopvol. Maar: we zijn er nog lang niet. De experts drukken ons op het hart dat als we nu de maatregelen loslaten, er een enorme piek ontstaat in het aantal besmettingen en het aantal ziekenhuis- en IC-opnamen. We mogen de hoop niet laten varen, en daarom moeten we volhouden.
Ik zie dat de meesten van u zich aan de regels houden, hoe lastig dat soms ook is. Ik zie mensen met een grote boog om elkaar heen lopen. Ik zie ook dat de onderlinge saamhorigheid en verbondenheid ondanks die fysieke afstand groter zijn dan ooit. En ook dat stemt mij hoopvol.
Helaas zie ik ook dat er nog steeds mensen zijn die denken dat hen niets kan overkomen. Tegen hen zeg ik: al word je zelf niet ziek, je kunt wel anderen besmetten. Je vrienden, je collega’s, je familie, je grootouders. Ik kan me niet voorstellen dat je dat wilt.
We hebben de afgelopen drie-en-halve week regelmatig mensen aangesproken die zich niet aan de maatregelen houden. We hebben uitgelegd waarom deze maatregelen zo hard nodig zijn en waarom we moeten volhouden. De tijd van waarschuwen is nu voorbij. Wie zich nu nog niet aan de maatregelen houdt, krijgt niet nogmaals een waarschuwing, maar een boete.
Tot slot wil ik u vragen: kijk wie er in uw straat, in uw buurt de paasdagen alleen doorbrengt. Doe er een kaartje door de brievenbus. Of breng een bosje bloemen, een zakje paaseitjes. Een klein gebaar, maar het betekent zóveel om vol te houden.
Ik wens u allemaal hele fijne paasdagen!
<