Amsterdam – In een onderzoek naar een criminele organisatie heeft de politie op dinsdag 12 januari 2021 bij invallen door het hele land negen verdachten – acht mannen en één vrouw – aangehouden. Ze worden ervan verdacht deel te nemen aan een internationaal opererende organisatie die gespecialiseerd is in crystal meth-labs.
De vrouw is inmiddels heengezonden, maar is nog wel verdachte. Omdat de verdachten tot kort geleden in beperkingen zaten, worden de aanhoudingen nu pas gemeld. De Raadkamer heeft afgelopen maandag de gevangenhouding van zeven verdachten voor een periode van 90 dagen bevolen, één verdachte werd geschorst.
De invallen en de aanhoudingen horen bij hetzelfde onderzoek als waar eind 2020 vier laboratoria in Vroomshoop, Westdorpe, Poppel (België) en Baak voor de productie van crystal meth zijn ontmanteld.
Criminele organisatie
Het onderzoek naar het criminele netwerk is gestart naar aanleiding van informatie over een vermeende wapenhandelaar in een eerder politieonderzoek. Dat leidt de politie naar tal van ontmoetingen, waarbij verdovende middelen een centrale rol lijken te spelen. In het vervolgonderzoek stuiten rechercheurs op het beeld van een georganiseerd crimineel verband dat zich bezighoudt met het opzetten en bemannen van crystal meth-labs en het op grote schaal fabriceren van deze drugs.
‘Koks’ ingevlogen
Twee verdachten lijken de organisatie te leiden. De één – een Chileen (60) – regelt en faciliteert, de ander – een Mexicaan (40) – houdt zich bezig met het ‘product’ dat ze maken. Daarnaast komen er financiers, leveranciers van grondstoffen en andere personen met specialistische kennis in beeld. Omdat er bij de productie van crystal meth gekookt moet worden, worden de laboranten ‘koks’ genoemd. Deze laboranten worden gerekruteerd en ingevlogen uit Midden- en Zuid-Amerika.
Labs ontmanteld
Tijdens het onderzoek duiken eind 2020 in bedrijf zijnde labs in Vroomshoop, Baak, Westdorpe en Poppel (België) op. Alle labs worden ontmanteld en vijftien personen – verspreid over het hele land – aangehouden. Daar kwamen dinsdagochtend 12 januari nog eens negen verdachten bij, die ondanks de ontmantelde labs hun chemische productieactiviteiten bleven voortzetten.
Doorzoekingen
Tijdens de actie doorzocht de politie op verschillende locaties bedrijfspanden en woningen. Naast de negen aanhoudingen legden agenten beslag op drie vuurwapens, zakken hennep, geldtelmachines, zo’n 70.000 euro in contanten, dure horloges, administratie en negen voertuigen. De verdachten werden in Amsterdam, Doesburg, Dongen, Aalsmeer, Haarlem en Rotterdam aangehouden. Een tiende verdachte, die in het Brabantse Made werd aangehouden, bleek niets met de zaak te maken te hebben. Hij is inmiddels weer op vrije voeten. De negen verdachten kregen na hun aanhouding beperkende maatregelen opgelegd, waardoor contact met de buitenwereld was beperkt tot hun advocaten. Die beperkingen zijn nu opgeheven. Alle verdachten zijn voorgeleid aan een rechter-commissaris en zitten vast. Verder onderzoek moet duidelijk maken wie voor welke feiten verantwoordelijk is. Aanhoudingen in een later stadium van het onderzoek worden niet uitgesloten.
De Amsterdamse recherche werkte in het onderzoek nauw samen met specialistische diensten die expertise leverden op het gebied van o.a. de ontmanteling van chemische laboratoria. Daarnaast was ook de Dienst Speciale Interventies (DSI) betrokken.
De laatste jaren zien politie en het Openbaar Ministerie dat criminelen steeds meer overgaan over op de productie van meer destructievere soorten drugs, zoals crystal meth. Een extreem verslavende drug. Binnen de kortste keren is er sprake van totale afhankelijkheid.
Vermoedt u een drugslab?
Drugslabs kunnen zich overal bevinden; op het platteland of in de grote stad, in boerenschuren, woonhuizen, garageboxen of in flatgebouwen. De politie neemt informatie en tips over mogelijke drugslabs altijd hoog op. De productie van drugs kan gevaarlijk zijn voor de omgeving. Bovendien worden afvalstoffen vaak illegaal gedumpt, waardoor er schade aan het milieu kan ontstaan. Ook het opruimen van vaten met drugsafval kost de maatschappij veel geld. Vermoedt u een drugslab? Bel dan de politie via 112. Anoniem melden kan ook