Zaandam – Grote brand in woning op de Dam in Zaandam na rookgasexplosie

Zaandam – Maandagmiddag omstreeks 16:30 heeft er een grote brand gewoed in het centrum van Zaandam. De brand brak uit in een woning boven ‘Centrum Bar’ op de hoek van van de Nicolaasstraat en de Dam.

Een woordvoerder van de veiligheidsregio laat tegenover VLN Nieuws weten dat de brand uitslaand was, waardoor er vanaf de straat vlammen te zien waren die uit de woning sloegen.

De woordvoerder laat weten dat er in eerste instantie mogelijk sprake was van een explosie. Zo zouden diverse melders via 112 hebben doorgegeven. Volgens de woordvoerder was er vermoedelijk sprake van een rookgasexplosie of backdraft. Als gevolg van de explosie was het raam uit de woning geslagen, waardoor een groot deel van de straat naast de brand bezaaid lag met glas.

Wat is een rookgasexplosie?

Een rookgasexplosie is een plotselinge en krachtige explosie die kan optreden in een ruimte waar brandbare gassen en roetdeeltjes zich hebben opgehoopt. Wanneer deze mengsels in aanraking komen met een vonk of hete oppervlakken. kunnen ze in één keer ontbranden en een explosieve kracht veroorzaken. Dit kan leiden tot schade aan de constructie en een gevaar vormen voor de omgeving. Het fenomeen is vergelijkbaar met een backdraft, waarbij een plotselinge toevoer van zuurstof in een zuurstofarme omgeving met hete gassen en rook een gewelddadige ontbranding veroorzaakt.

Momenteel is het nog onbekend of de bewoners van de woningen onder het brandadres kunnen terugkeren vanavond. Ook is het onbekend of het cafe, die open was tijdens het ontstaan van de brand, weer open kan. Momenteel is stichting Salvage ter plaatse om dit met de bewoners en ondernemer te onderzoeken.

De woordvoerder laat tegenover VLN Nieuws weten dat er geen gewonden zijn gevallen bij de brand. Daarnaast zullen onderzoekers van de brandweer (Team brandonderzoek) ter plaatse zal komen om een nader onderzoek te doen naar het ontstaan en verloop van de brand.

Fotograaf: VLN Nieuws – Sam de Joode

Geef hier een reactieReactie annuleren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.